Dnes má meniny František

04.10.2006 Celý región

Krstné meno František je talianskeho pôvodu, bolo odvodené od mena svätého Františka z Assisi a znamená \"malý Francúz\". Svätý František veľmi dobre ovládal f...
Krstné meno František je talianskeho pôvodu, bolo odvodené od mena svätého Františka z Assisi a znamená \"malý Francúz\". Svätý František veľmi dobre ovládal francúzštinu, v detstve preto dostal prezývku Francesco čiže malý Francúz.

Tento taliansky kňaz, básnik a humanista (1181-1226), bol zakladateľom rehole františkánov, tvorcom betlehemu a stal sa patrónom chudobných a ochrany prírodného prostredia. Uvedené krstné meno je na našom území bežne zaužívané. Nositeľov oslovujeme aj Fero, Ferino, Feri, Ferko. Meniny oslavujú 4. októbra. Podľa múdrych kníh sú Františkovia muži, ktorí radi poučujú. Františkovia sú veľmi bystrí a konajú intuitívne. Charakterizuje ich pevná vôľa, aktivita, múdrosť a citlivosť. Ich životaschopnosť je dobrá, môžu mať ale časté bolesti hlavy. Mali by dbať na dostatok spánku. Františkov ovplyvňuje planéta Merkúr. Šťastné farby týchto mužov sú červená, biela a modrá. Ochranné rastliny podbeľ, levanduľa, ochranné kamene tigrie oko a topás.
(TASR)
 

Vyberte región